Szukaj na tym blogu

piątek, 21 listopada 2014

schab w cebuli i śmietanie

Kilka dobrych godzin szukałam inspiracji w internecie, jakby tu zrobić schabowe, by było smacznie ale nieco inaczej niż zwykle a przy tym szybko.
W końcu wygrał przepis na schabowe w sosie cebulowym. Nie byłabym jednak sobą, gdybym go nie zmodyfikowała ;)

Porcja- tradycyjnie- na 2 osoby



Potrzebujemy:
2 porcje schabowego
2 średnie cebule
śmietana kwaśna 12%
pół świeżego chili lub suszone
sól, pieprz
szpinak w liściach (dwie garście lub jeden brykiecik mrożonego)
szklanka bulionu (lub połowa kostki rosołowej w szklance wody)

Cebule kroimy w talarki i podsmażamy na maśle. Dodajemy posiekane chili.
Na drugiej patelni podsmażamy schabowe (najlepiej kotlety przekroić na pół) oprószone pieprzem i solą z jednej i drugiej strony. Dosłownie chwileczkę! Tylko by nabrały koloru ;)
W szklance gorącej wody rozpuszczamy połowę kostki rosołowej (chyba, że mamy pod ręką bulion, wtedy szklaneczka bulionu.) i dodajemy do zeszklonej cebulki. Gdy nam się zarumieni mięsko delikatnie, wrzucamy je do sosu. Jeśli mamy mrożony szpinak, dodajemy również szpinak. Zmniejszamy ogień i tak dusimy chwilę.
Na koniec dodajemy do sosu śmietanę- wedle uznania i gustu od jednej łyżki do 3 (wiadomo, im więcej śmietany tym bardziej kremowe ale i kaloryczne) i szpinak o ile używamy świeżego.

Sos wychodzi kremowy z nutką pikanterii dzięki papryczce chilli.
Na moim stole mięso z sosem wylądowało w asyście klusek śląskich, ale ziemniaki czy nawet pyzy również świetnie się nadadzą.

Smacznego :)


1 komentarz: