Szukaj na tym blogu

piątek, 14 listopada 2014

Chłopskie jadło

Przepis wyniesiony z domu- zmodyfikowany rzecz jasna tak, by w pełni odpowiadał upodobaniom moim i mojego lubego ;)
Przepis na dwie osoby.

Potrzebujemy:

3 kiełbasy śląskie
2 średnie cebule
słoiczek koncentratu pomidorowego
4 średnie ziemniaki
natka pietruszki
(opcjonalnie) świeże chilli- połowa papryczki
100 ml wody

sól
pieprz
czosnek
(opcjonalnie) świeży rozmaryn, pieprz cayenne i 50 ml czerwonego wina
odrobina cukru
masło i olej

Przygotowanie:


Kiełbaski kroimy na ćwiartki (ładniej się podsmażą ;) ), cebulę w piórka, natomiast ziemniaki w talarki. Świeże chilli i pietruszkę siekamy

Do garnka wrzucamy ziemniaki z gałązką rozmarynu (jeśli mamy), solimy i wstawiamy na gaz.
W miseczce przygotowujemy sos. Koncentrat mieszamy z 100 ml wody, solą, pieprzem, czosnkiem i chilli (jeśli używamy świeżego, wstrzymujemy się z tym w proszku) i odrobina cukru dla złagodzenia kwaśności koncentratu.

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju z łyżką masła (lepszy smak a mniej się przypala ;) ) i wrzucamy kiełbasę. Gdy nam się zarumieni dodajemy cebulę i doprawiamy solą i pieprzem.
Gdy nam się zeszkli cebulka dodajemy wino. Po chwili dajemy sos.
Zmieszamy ogień i zostawiamy na ok 10- 15 minut.
Po około połowie tego czasu sprawdzamy czy sos jest dobrze doprawiony. Jeśli brakuje nam "ostrości" możemy dodać pieprz cayenne.

Gdy całość jest gotowa wyjmujemy rozmaryn z ugotowanych ziemniaków i podajemy wersja
a) "wymerdane" ziemniaczki z kiełbasą w sosie
b) ziemniaki z odrobiną masła i na to kiełbasa z sosem

 tak czy siak posypujemy natką pietruszki.

Można też jeść z chlebem (szybsza i tańsza wersja ;) )

Smacznego!




Uwaga- danie jest pikantne, wręcz ostre gdy dodajemy zarówno świeże jak i sproszkowane chilli, dlatego warto przygotować sobie szklankę mleka do popicia ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz