Przepis na dwie osoby.
Potrzebujemy:
3 kiełbasy śląskie
2 średnie cebule
słoiczek koncentratu pomidorowego
4 średnie ziemniaki
natka pietruszki
(opcjonalnie) świeże chilli- połowa papryczki
100 ml wody
sól
pieprz
czosnek
(opcjonalnie) świeży rozmaryn, pieprz cayenne i 50 ml czerwonego wina
odrobina cukru
masło i olej
Przygotowanie:
Kiełbaski kroimy na ćwiartki (ładniej się podsmażą ;) ), cebulę w piórka, natomiast ziemniaki w talarki. Świeże chilli i pietruszkę siekamy
Do garnka wrzucamy ziemniaki z gałązką rozmarynu (jeśli mamy), solimy i wstawiamy na gaz.
W miseczce przygotowujemy sos. Koncentrat mieszamy z 100 ml wody, solą, pieprzem, czosnkiem i chilli (jeśli używamy świeżego, wstrzymujemy się z tym w proszku) i odrobina cukru dla złagodzenia kwaśności koncentratu.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju z łyżką masła (lepszy smak a mniej się przypala ;) ) i wrzucamy kiełbasę. Gdy nam się zarumieni dodajemy cebulę i doprawiamy solą i pieprzem.
Gdy nam się zeszkli cebulka dodajemy wino. Po chwili dajemy sos.
Zmieszamy ogień i zostawiamy na ok 10- 15 minut.
Po około połowie tego czasu sprawdzamy czy sos jest dobrze doprawiony. Jeśli brakuje nam "ostrości" możemy dodać pieprz cayenne.
Gdy całość jest gotowa wyjmujemy rozmaryn z ugotowanych ziemniaków i podajemy wersja
a) "wymerdane" ziemniaczki z kiełbasą w sosie
b) ziemniaki z odrobiną masła i na to kiełbasa z sosem
tak czy siak posypujemy natką pietruszki.
Można też jeść z chlebem (szybsza i tańsza wersja ;) )
Smacznego!

Uwaga- danie jest pikantne, wręcz ostre gdy dodajemy zarówno świeże jak i sproszkowane chilli, dlatego warto przygotować sobie szklankę mleka do popicia ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz